Bøker for barn

Jeg har lett på nettet etter bøker for barn som omhandler situasjonen om at en av foreldrene endrer kjønn. Jeg tenkte at jeg skulle skaffe en slik bok til sønnen min for å hjelpe han til å forstå, ved hjelp av tegninger, enkle ord og forklaringer. Jeg lette både på norsk og svensk, men jeg fant absolutt ikke noe tilgjengelig.Jeg vet dessverre ikke om noen bøker på norsk der en av foreldrene er trans .

Nestleder, Forbundet for transpersoner i Norge

Dette får meg igjen til å tenke på de andre barna som har det slik som Sondre, og hvor mye det kunne ha gjort både for dem og foreldrene om det hadde vært bøker med bilder som for eksempel My new daddy, skrevet av Lilly Mossiano. Men oversatt til norsk selvfølgelig.

Link til denne boken, på engelsk;
https://www.amazon.com/My-New-Daddy/dp/1484817222

Det hadde vært fint å få slike bøker inn på skoler, da jeg føler det er for lite informasjon angående dette temaet. Det samme gjelder når barn er født i feil kropp. De burde få vite at det er normalt og helt ok, og det burde barnehage og skole være mer obs på, syntes jeg.

Jeg sendte en henvendelse til Forbundet for Transpersoner i Norge;

«Hei!

Jeg lurer på om dere har noen oversikt over norske bøker for barn som omhandler at en av foreldrene er trans? I tillegg også når barn er født i feil kropp.
Evt om dere har noen forutsetninger for å oversette utenlandske bøker?
Jeg tenker ift å få dette temaet inn i barneskolen og evt barnehage, da jeg føler det er for lite informasjon på barns nivå om dette.På forhånd takk for svar!»


Fikk dette svaret (utdrag):

«det er mange bøker for barn som handler om trans* eller barns utforskning av kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Bibliotekaren Morten Olsen Haugen har laget denne oversikten: 
https://barnasforfatterleksikon.wordpress.com/2018/06/12/gode-trans-boker-for-unge/

I tillegg vet jeg om Line Baugstø: Vi skulle vært løver: 
https://www.aschehoug.no/nettbutikk/vi-skulle-vaert-lover-aco.html

Jeg vet dessverre ikke om noen bøker på norsk der en av foreldrene er trans, den boken venter jeg på at noen skal skrive for å si det sånn. Det finnes jo tilsvarende barnebøker for barn med foreldre som kommer ut som homofile.


Det er mulig hukommelsen min spiller meg et puss, men jeg leste for mange år siden krimromanen Sommerfugleffekten av Pernille Rygg, mener at detektiven var samboer med en transperson.

Andre barnebøker jeg kommer på: I Alltid Andrea av Tor Fretheim og Luna 
(2006) av Julia Anne Peters.

For bare noen få dager siden kom fagboken Prisesse Ivar – om barn og kjønnsidentiet av Marion Arntzen m.f. 
https://gan.aschehoug.no/nettbutikk/prinsesse-ivar-1-gan.html?verk=2670&fbclid=IwAR1rqXyrgFQCbH-unKiLyCIalG-KfHMTmWPnn2l3iBZOMWhqI6lryWrxrtk 
– som spesielt er for barn i barnehage.

mvh
Elin Stillingen, nestleder FTPN«

Hvis dere som er transforeldre ønsker bøker om emnet, må dere ty til engelske utgaver. Det er tydeligvis stort behov for norske bøker, oversettelser eller orginale.

Bøker på engelsk finnes det en flott liste over her:
https://www.readbrightly.com/8-books-that-teach-kids-about-the-fluidity-of-gender-and-the-importance-of-acceptance

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..